От блога

Да се подготвим за раждането… Как започва то?

554921_10152270814504852_1108096503_n

Прочели сте цялата информация за бременността, готови сте да преодолеете всички неразположения свързани с нея, да се настроите позитивно и да се наслаждавате на периода, в който бебето расте и се формира вътре във вас! Чудесно! НО! Идва момента! Дългоочаквания момент изпълнен с трепетно очакване, изпълнен със страх и несигурност и в същото време с надежда. Да това е моментът на раждането. Както всеки друг и той ще премине, но края, изхода от него, до голяма степен зависи от вас, от вашата нагласа и не на последно място от вашата подготовка. Именно самата подготовка за раждането ще е факторът, който ще наклони везните в една или друга посока на протичане на процеса, което пък от своя страна, ще определи крайния изход. Безспорно, има и аномалий, при които има сериозни и неоспорими причини рзждането да бъде предизвикано, да има пряка намеса от страна на медицинският екип, интервенция наложена от обстоятелствата, а не просто присъствена, поддържаща и окуражаваща роля. А последното е характерно предимно за естествените раждания. Няма да се впускам в подробности за тях, излишно е, ползите са безапелационно доказани както от привържениците на холистичните методи за лечение, които в момента са популярни и се ползват с все по-голямо доверие в обществото, така и от класическата медицина. Безспорно преимущество не само от физиологична гледна точка, но и от психо – емоционална. Поради това, логичния и нормален избор е, естественото раждане, процес, гарантиран и доказан от природата, най-добрия избор за майката и детето!
Въпреки, че раждането е “миг” в сравнение с целия ни живот, то е събитие, което ще остави дълбок отпечатък в съзнанието и живота ви, и мога със сигурност да ви уверя, че няма да е само за вас, но и за всички присъстващи, емоционално свързани с майката. Много, да не кажа почти всички, ваши решения и действия ще бъдат в следствие на това как е протекло раждането. Не един и два са случаите, в които жените изпитват силна травма, не само физическа, но и психическа от този “миг”. Всичко това предимно се дължи от една страна на не добрата подготовка на майката, а от друга страна на липсата на разбиране и подкрепа от присъстващите. Ето защо подготовката, както за майката, така и за най-близките, е от изключително важно значение. Както при всеки един процес, така и тук,първият основен и задължителен елемент е информацията. Нея може да придобиете от различни източници. Ако нямате медицинско образование или познат с такова, то добре би било да посетите някои от центровете за бременни, класове по йога за бременни, училище за бременни или се консултирайте с проследяващия ви лекар или пък с Дула. Така ще може да придобиете поне някакъв обем от знания за раждането, като естествен, физиологичен процес. Не е необходимо да имате медицинско образование, за да се запознаете и разберете за някои от елементите и етапите на процеса през който ще преминете. С това ще придобиете необходимото самочуствие и увереност, с което може да си помогнете в определен момент от раждането. Затова нека се запознаем с него преди да настъпи. Всъщност как започва?


Изтичат ви водите:
Понякога околоплодният сак се спуква в началото на раждането. Обаче най-обичайното време, в което това се случва, е когато имате 8см. разкритие на маточната шийка. Водите могат да изтекат със силен поток или да текат на тънка струйка. Ако започнат на тънка струйка може да забележите влажност на бельото и да не сте сигурни, че водите са изтекли. Амниотичната (околоплодна) течност няма миризмата на урина, така че най-лесният начин е да помиришете течността и да сложите памучна превръзка на бельото си, за да следите какво се случва. Ако течността продължи да мокри превръзката най-вероятно водите ви изтичат. Ако водите изтичат със силен поток, това вероятно е спукване на предните околоплодни води, което означава, че изтичат от мембраните пред главата на бебето или пред дупето, ако е в седалищно предлежание. Ако водите изтичат на постоянна или прекъсваща се струйка, това вероятно е изтичане на задните води. Подобно спукване на задните води понякога се възстановява от само себе си и водите спират да текат. Тялото ви непрекъснато обновява околоплодната течност, така че бебето никога не е в „суха“ среда. Когато има изтичане на предни води, раждането обикновено започва в рамките на 12-24 часа. При изтичане на задните води, особено, ако мембраните се възстановяват от само себе си, раждането може да не започне още известно време. Задължително се допитайте до вашият лекар или Дула, за да се прецени, в зависимост от състоянието на околоплодният мехур – спукан или не, дали да постъпите в болница или да изчакате. Водите трябва да бъдат прозрачни или с цвят на слама. Но ако има кръв (повече от леко оцветяване) или ако водите са кафяви, зелени или с лоша миризма, трябва незабавно да се свържете с вашия лекар или Дула. Понякога, когато е налице фетално страдание, бебето отделя мекониум, първите му изпражнения, преди да се роди. Това е, което замърсява околоплодните води. Ако е такъв случаят, може да се наложи бебето ви да се роди бързо. Но също така е възможно бебето да отдели мекониум, в случайте когато премине 40 седмица, което пък означава че нищо не се налага и не страда. Взимането на решение е след проследяване на съдечните тонове на бебето.


Пада ви слузестата запушалка:
Маточната шийка държи малка слузеста запушалка, която предпазва утробата и бебето от инфекции отвън. Има случай когато раждането започва с падането на тази тапа, защото маточната шийка започва да омеква и да се разтваря. Падането на тапата не означава задължително, че раждането започва, но показва, че тялото ви се подготвя за него. Може да забележите слуз по бельото си възможно е да е оцветена с кръв или да има кървави нишки. Понякога цялата запушалка пада, когато отидете до тоалетна изглежда като малка бучка гъста слуз. Ако имате обилно кървене, както в началото на месечен цикъл – незабавно се свържете с вашия лекар или Дула. Ако ви е паднала запушалката и няма обилно кървене, останете спокойни, продължете с ежедневните си дейности и очаквайте следващия знак.


Имате контракции:
За някои жени първият сигнал за начало на раждането са контракциите. Може да сте имали подготвителни контракции в продължение на няколко дни или седмици. Това може да е доста дискомфортно, но не се притеснявайте, те ще бъдат нерегулярни, без конкретна тенденция. Ако се движите, те няма да се променят, но могат да се разредят или спрат, ако легнете да си почивате. Родилните контракции от друга страна имат определена тенденция – в повечете случаи контракцията започват леко, усилва се докато достигне своя пик и отшумява. Ако се изправите и се поклащате, може да усетите, че се усилват. Когато раждането започва, контракциите обикновено продължават 30-45 секунди. В края на първата фаза контракциите ще продължават по 90 секунди. Бебето няма да се роди, докато контракциите не достигнат тази продължителност. Възможно е да не забележите първите контракции или да ви се сторят много силни. Няма определено правило или фиксиран интервал между контракциите – при някои жени те започват с интервал по 20-30 минути между тях, като постепенно стигат до честота на всеки 2 минути, докато при други жени те идват през интервал от 3 минути, който продължава от началото до края. Вероятно ще ви направи впечатление, че първите контракции, които имате са некомфортни с болка или ниско долу в корема или в долната част на гърба. В началото ще може лесно да ги преодолявате, да вършите нещо друго и дори да разговаряте. С напредване на раждането вероятно ще ви е все по-трудно да правите каквото и да било, даже да говорите. Единственото което може да направите е да се фокусирате върху дишането си, за да се справите и преодолеете този етап. В този момент неоценима помощ може да окаже вашата Дула.


Кога да тръгнем към болницата?
Обикновено е за предпочитане да останете вкъщи колкото се може по-дълго време, защото домашната среда ще ви накара да се отпуснете и да се чувствате в безопасност. Често жените казват, че са отишли в болницата прекалено рано с първото си бебе, което е следствие на страх. Много рядко срещано е първото бебе да се роди вкъщи или в колата, защото майката е тръгнала твърде късно към болницата.


Индикации да тръгнете към болницата:
* Обилно кървене
* Кафяви или зелени околоплодни води
* Притеснения за здравето на бебето ( в зависимост от интуицията на майката)
* Контракции, които продължават 60 секунди или повече
* Контракции, които стават твърде болезнени, за да се справите с тях вкъщи


При първо дете
За повечето жени, които очакват първото си бебе и когато нямат очевидни проблеми или предишни усложнения, е време да започнат да мислят за тръгване към болницата, когато се появят два или повече от следните признаци:
* Контракциите идват на всеки 3-5 минути в продължение на един час
* Контракциите траят 60-90 секунди
* Не можете да говорите или да се фокусирате върху нещо, по време на контракция
* Издавате несъзнателни звуци по време на контракция
* Започвате да се чувствате неадекватни и ви е трудно да вземате решения
* Вече не усещате, че контролирате нещата и не се притеснявате как изглеждате или какво правите, защото справянето с контракциите отнема цялата ви енергия.


При второ или следващо бебе
Ако очаквате второ или следващо бебе си заслужава да се замислите за тръгване към болницата, ако поне един от горепосочените изброени признаци е налице или забележите особена промяна в природата на контракциите. Вторите раждания могат да започнат бавно, но да прогресират много бързо.

Това е само началото! Трудно е да си го представим преди да е настъпил моментът, но уверявам ви информацията носи заряд на сила и увереност, а присъствието на Дула, е неоценима помощ!

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *