От блога

Първите три месеца от бременността

pregnancy test

Ново начало – периодът от зачеването до 12 гестационна седмица (г.с.) от бременността от общо 40 до изчисления термин на раждането.

Време, в което тялото се настройва за нов режим на работа! Често първите три месеца са изпълнени с несигурност и тревожност. Умората, раздразнението и промяната в настроението правят този период голямо предизвикателство.

В началото на бременността много жени решават да запазят това в тайна и да си дадат малко време за да осмисля и се подготвят за започналата промяната в живота им. Но по-често става дума за насаден страх или суеверие, което не позволява да изживеем тази новина като блаженно очакване и благословение.

Така или иначе, когато двете чертички са на лице трябва да помислим за много неща. Трябва ли да променим начина си на живот? Кога да посетим лекар? Дали всичко между мен и партньора ми ще се промени? Подготовката определено е трудна, когато изживяването е напълно ново и различно от всичко, което ни се е случвало до момента. Консултацията с независим специалист в областта на бременноста и раждането или акушерка би ви помогнал много, дори и в този ранен етап. А ето и на какво да обърнете внимание:

Изследвания

Макар и рядко все още се намират кабинети за проследяване на бременноста, в които акушерките и акушерогинеколозите работят съвместно. В много страни по света акушерския модел на грижа е въведен при проследяването, а жената бива насочвана към лекар само, ако има индикации за някакви сериозни отклоненеия. Когато проследяването е извършвано от лекар съвсем нормално е то да бъде ориентирано към медицината и методите, с които тя си служи. Но в много от случайте се оказва, че ставаме обект на множество излишни процедури, които не носят кой знае каква полза, а в крайна сметка можем да си ги спестим.

По-важно е при първото посещение при специалиста да ви бъдат зададени всички необходими въпроси свързани с начина ви на живот и клинична история, на вас и семейството ви, ако има такава. С цел да се оценят всички възможни рискове и да се окаже най-добрата грижа за конкретния случай.

Рутинно ще бъдат назначени изследвания като – пълна кръвна картина, кръвна захар, урина, кръвна група и резус фактор, HIV, Wasserman и влагалищен секрет. Всяко едно от тях ще предостави важна информация за по-нататъшното развитието на бременността. Но има и допълнителни изследвания, които бихте могли да поискате – като антитела за рубеола и токсоплазмоза, хепатит А, В, С.

Ще бъде направен и ултразвуков преглед, за да се потвърди наличието на зародиш, но така или иначе сърдечната дейност започва да се отчита около 12 гестационна седмица. Преди това ежемесечните (или по-чести) прегледи с видеозон остават излишни и крият определени рискове. Вече много лаборатории и клиники обявиха официално техните изследвания в тази област. Например учените от “Mayo Foundation”, Rochester, New York са стиганли до заключението, че ултразвукът подлага бебето на шум с ниво от 100 децибела! Но трябва да имаме в предвид и не малкия процент на грешни заклячения на база на същата тази апаратура. Това са статистически допустими отклонения, които с времето работещите с този тип апаратура, все по- малко и обръщат внимание. Безспорно че техниката се развива с много бързи темпове, но все пак не прекалявайте, това води до определени рискове и последици. И никога забравяйте, че вече носите не малка отговорност за това което е във вас.

Чести неразположения

– Сутрешно гадене и повръщане – при някои се превръща в целодневно или пък се появява само вечер. Какво помага – дълбоко бавно дишане на свеж въздох, заедно с леки, ама много леки упражнения или просто разходка в парка; хапвайте по малко и по на често, винаги дръжте в чаната си нещо за хапване; почивайте повече – избягвайте психическо натоварване и намерете някои, които да ви изслушва. Гаденето и повръщането имат своя психологически аспект; за да минимизирате ефекта от тях може да опитате с някои етерични масла като: бергамот, грейпфрут, мандарина, мента, лимон и др. Също може да използвате някои хомеопатични съставки, но преди да пристъпите към някаква терапия първо се консултирайте с класически хомеопат.

– Чувствителност на гърдите – под въздействието на хормоните още в самото начало гърдите наедряват, но не рядко зърната стават доста чувствителни и болезнени. Разбира се, всичко това е свързано с последващите им функции и подготовка. За да облекчите неразположението използвайте меки сутиени без подплънки, от естествени материи, а вечер си правете топли компреси с няколко капки лавандулово и розово масло накапани в основа от базово олио, това не изисква много време, а което е най- важното помага и облекчава.

– Болки в кръста – да, възможно е да се появят още от началото на бременноста. Болката може да е в сакралната кост – предната част на таза. Често в тази ситуация матката е обърната назад, а нейното нарастване, заедно с нарастването на бебето се отразява като такъв тип болка. Друга възможна причина е естествения хормонален дисбаланс, които настъпва, за да омекоти и огъвкави ставните връзки и тъканите. Най-добрия лек е да спите по корем с малка мека възглавничка под корема (ВНИМАНИЕ – САМО ПЪРВИЯ ТРИМЕСТЪР!); през деня изпълнявайте колкото се може по-често т.нар. позиция “котешко протягане” на колене и длани или танцувайте с движения които активно включват ханша; етерични масла, които може да използвате към базово масло са – жасмин, мандарина, розмарин, хвойна – втривайте нежно след баня.

Партньорсвото
За партньора на бременната първите три месеца без съмнение са трудна фаза. Присъствието на растящото бебе не може да бъде чуто, видяно, усетено и все пак е там. Предизвиква промени. Понякога жената не е вече същата – може да помирише неща, които никой друг не може, много по-чувствителна е, може да плаче и да се радва за едно и също нещо. Тези промени плашат партньора или най-малкото го поставят в непозната ситуация. Ето защо приканвам бъдещите родители към взаимно споделяне – много повече отколкото преди. Нека бъдещия татко се зареди с търпение и разбиране – това е период, които ще отмине и е за добра кауза. Споделяйте с партньорката си как се чувствате и приемате нещата, но е добре да коментирате и с други бъдещи татковци преживяванията си. Това ще помогне за балансиране на взаимоотношенията.

Въпреки умората на половинката включете се в някакви съвместни занимания и я обгрижвайте колкото се може повече.

Хранене и двигателна активност
През първия триместър не е еобходимо, дори е добре да се избягват всякакъв вид хранителни добавки и лекарства. Именно тогава се развива нервната система на плода и подлежи най-лесно на увреждания. Дори приема на фолиева киселина може да се поставеи под въпрос.

Фолиевата киселина, масово изписвана на бременните като добавка – до 12 г.с. седмица от развитието на бебето – спомага за изграждане на невралната гънка. Но, за да се натрупа нужното количество в организма са необходими поне 4-6 седмици. Т.е. приема трябва да започне доста преди забременяването, за да има нужния ефект. След 12 г.с. е безсмислено да се взема като добавка. Правилното хранене може да донесе необходимата дневна доза:

200г. броколи – съдържат 200 µг фолиева к-на;
50г. овесена каша – 50 µг;
10г. пшеничен зародиш – 50 µг
Необходима дневна доза – 200 – 600 µг/ден – границите са доста широки.

Често през първия триместър интуицията или природата води жената под формата на неистово желание за определен вид храна или пък гадене от друг или изостреното чувство за мирис, което започва да ни отблъсква от неподходящите храни и напитки. Много жени споделят, че спонтанно спират кафето и дори то ги отблъсква през първите три месеца, тогава, когато е и най-остро въздействащо върху развитието на детето.

Ако до момента сте имали в менюто си изобилие от плодове, зеленчуци и течности – най-вероятно няма да има нужда да променяте нищо. Ако сте наблягали на тестени изделия и захар е добре да започнете да ги ограничавате. А ако сте вегетарианци или веган – още от началото на бременността наблегнете на храни, които съдържат повече желязо, витамин В и магнезии – сусам, чия, ядки, покълнали семена, какао, нар, червено цвекло, водорасли и др. Хранителните добавки ще са нужни във вашия случай. Но изкренно ви съветвам да преразгледате виждането си по този въпрос. Не забравяйте че носите отговорност за това което е във вас. Ваше задължение е да осигурите всичко необходимо за изграждането и развитието на детето. И както вие самите сте взели някакво осъзнато решение за начина ви на хранене, така предоставете и това право и на вашето дете.

Обърнете внимание на приема на течности – добрата хидратация е от първостепенна важност, за да усвояваме пълноценно полезните съставки и да се освобождаваме от ненужните своевременно. Опитайте да си създадете този навик, не е трудно, а веднъж създаден си остава и тогава сами ще може да убедите от неговата полза.

Ако сте спортували активно – продължите, но намалете натоварванията и задължително се консултирайте с някой специалист.. А ако спортът е отсъствал в ежедневието ви правете само по дълги разходки до края на 12 г.с., а след това се запишете на нешто и продължете по системно. Спортът трябва да присъства в ежедневието на бременната жена, за да подпомага функциите на тялото и развитието на бебчето. Подходящи спортове са – йога за бременни, гимнастика за бременни, плуване и естествено – ходене пеш. Просто ходете колкото повече толкова по – добре, но моля ви не бъркаите ходенето пеш с ходенето по магазини!

И още един съвет – започнете да си водите дневник – може да ви се струва досадно,даже глупаво, но е от огромна полза не само за вас но и за хората с които ще се консултирате. Дневникът ще ви послужи като мотивация за промяна или създаване на определени навици, а също и да не забравяте да питате специалистите за неща който са ви направили впечатление в ежедневието, както и да се връщаме към емоцията на този период в последствие.

И на последно място ,но не на последно по значение, най-важният съвет – приемайте нещата леко, усмихвайте се колкото се може повече!

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *