От блога

Трети триместър от бременността

Young pregnant woman sitting on the floor isolated on a white background

Ура вижда му се края!

Скоро ще получите най-голямата награда!

Две трети от бременността са вече зад гърба ви, а може да ви се струва, че няма накъде повече да расте коремът. Но, няма съмнение – ще става още по-голям, именно през тези последни месеци ще нарастне драстично! Ето и какво да очакваме на финалната права.

Третият триместър започва от 28 г.с. и продължава до раждането, което е нормално да стане около 40 седмица. Бременността е на термин от 38 до 42 г. седмица, т.е. бебето може да се роди в този дълъг диапазон от около месец! У нас специалистите и болниците обаче не подкрепят изчакване повече от 7 дни след термина, в повечето случаи настояват жената да влезе в болница и раждането да бъде предизвикано. Световната практика обаче е това да става поне 14 дни след изчисления термин – дава се достатъчно време раждането да започне спонтанно, като освен това при напълно нормална бременност дори не правят така задължителния запис на тонове всеки ден, както у нас. И практиката показва, че много жени по света се възползват от предимствата на естественото раждане 12, 14, че дори и повече дни след раждането. Аз съм свидетел на такива случаи и у нас, което обаче винаги ни коства преговори, усилия и напрежение – ненужни за последните дни.

Как се развива бебето?

Кости – през 7 и 8 месец става трансформация на хрущялните тъкани в кости. Бебето извлича максимално количество калции от вас, за да бъде изпълнен този процес. Затова бъдете сигурни, че си набавядето достатъчно количество калции с храната. А ето и една народна рецепта, която със сигурност ще помогне. Поставете едно домашно (био) яйце в малък съд, залейте го със сок от изстискани лимони, така че да се покрие и оставете в хладилника за 2-3 дни (докато черупката се разгради в сока. Извадете яйцето, което е останало само с ципа и го отстранете ( изхвърлете или сгответе). Останалият сок, в който се е разградила черупката дръжте в хладилника и вземайте по 1 с.л. сутрин и вечер преди хранене.

Друг много богат източник на калции е черната ряпа – настъргана в салата например.

Кожа, коса и нокти – до 32 седмица, кожата на бебето от съвсем тънка и прозрачна се трансформира в плътна. А в 36 седмица натрупва и външен мазен слой по кожата, наречен верникс, който предпазва нежната бебешка кожа от околоплодните води, както и след раждането от външната среда,, като се остави да попие в кожата вместо да се отмива. Също през 36 седмица се появява и лангу – мъхесто окосмяване по цялото телце на бебето, което след раждането ще опада, но в утробата и първите дни спомага температурата ня тялото да е постоянна.

Храносмилателна система – бебето вече прави сукателни движения, гълта амниотична течност и дори пишка. В отделителната система започва да се задържа мекониум – първото изпражнение на бебето, което то ще изхди до 24 часа след раждането. То има черен цвят със тъмен зелен отенък и се състои главно от кръвни клетки, лангу и верникс, които храносмилателната система вече е преработила.

Петте сетива – до 29-30 седмица рецепторите за допир ще бъдат напълно развити. До 31 седмица бебето ще завърши своето сензорно развитие – ще различава светло от тъмно, ще усеща вкуса на храната, която ядете и ясно ще различава и дори реагира на различните звуци и вашия глас най-вече.

Мозък – през третия триместър нараства по-бързо от всякога и бебето ще придобие по-финни умения – ще мига с очи и дори ще сънува.

Позиция на бебето – около 34 седмица повечето бебета вече установяват стабилна позиция с главичката надолу и остават така до раждането. Вече няма много място да се завърта. Ако в началото на 35 седмица предлежанието е седалищно най-вероятно ще остане такова. В което на практика няма нищо ненормално, камо ли патологично, още по-малко абсолютен показател за цезарово сечение. Единственото необходимо нещо в този случай е добър екип. Екип от спокойна и уверена майка и опитен специалист, било то акушерка или акушеро-гинеколог. За съжаление ситуацията у нас отново не е такава. В цяла София едва ли ще намерите и двама-трима акушеро-гинеколози, които биха се съгласили да „водят“ седалищно раждане, а страхът насаден у жените, вече е превърнал ситуацията в безспорно вярване, че друго освен цезарово сечение не е възможно. Моята лична опитност ми показа, че раждане в седалищно предлежание може да е много по-леко от такова с главичка надолу, ако позицията на самата глава и гърба не са оптимално разположени. Има много причини позицията на бебебто да не е най-оптималната, което често забавя или усложнява раждането. Както за седалищно предлежание, така и за „нормалното“ (с главата надолу) се препоръчват редица упражнения, техники с шал, хомеопатия, техники за релаксация, които подпомагат завъртането на бебето. В практиката си не веднъж съм помагала бебета в седалищно предлежание да се обръщат около 34 седмица. Ако имате нужда не се колебайте да се свържете с мен за консултация или помощ.

Промени и неразположения във вашето тяло.

Очевидно е, че формата и размерите ви нарстват драстично и трябва да свиквате с новите си размери, колкото и драстични да са те. Все пак е за кратко. Гърдите ви също ще нарастват и ще се наложи да смените размера на сутиена си или по-добрия вариант, като лека подготовка на гърдите за кърмене – ходете без сутиен. Не се притеснявайте ако започне изтичане на коластра в този период това е нещо нормално.
Какво още?

Умора – лекотата на втория триместър отминава в началото на 8 месец, чувстваме се все по-тромави и уморени. Движението, редувано с пълноценна почивка и подходяща диета помагат да се справим с това състояние.

Безсъние и сънуване – почти всяка бременна споделя за безсънните нощи в последните седмици – често резултат от неприятни сънища или повишена тревожност – за бебето, за раждането, за това как ще се справи с новороденото. Страховете често изплуват като балончета именно в този период, от една страна под въздействие на хормоните, от друга наближаващото време на неизвестното преживяване, от трета чувствителността на жената и партньора. Добре е да споделите сънищата си с партньора или друг близък, това може да е и вашата дула, ако сте избрали да имате такава. Опитайте се да разнищите и откриете източника на притеснение и ако може да го обърнете в една забавна история! Намерете ефективен начин да си почивате – в нашите класове за бременни учим лесни техники за релаксация, които освен при безсъние помагат в най-различни ситуации в ежедневието. Наскоро една майка сподели, че след раждането е имала болки една-две нощи и именно тези техники са помогнали да се справи с тях.
Друго ефективно средство е ароматерапията – маслото от лавандула е известно с успокояващия си ефект. Други масла с подобен ефект са розовото и сандаловото – изберете, това, което ви допада най-много. Добавяте към основата, например бадемово масло или жожоба и помолете партньора да масажира врата, раменете, стъпалата и ……. 🙂 преди сън или когато решите!

Чувствителност на пъпа – в края на бременността пъпът често изпъква навън и става доста чувствителен, за някои жени дори болезнен. Това е по-скоро неприятно, отколкото проблем. След раждането пъпът ще възстанови формата си. Но, ако мястото е болезнено, за облекчение може да втривате масло от жожоба с няколко капки лавандула и римска лайка, студено пресовано олио или животинска мас. Изберете наи-достъпното и налично от тези неща, така че аромата да ви допада.

Крампи в долната част на корема – От разпъването на тъканите и при специфични движения, често се появява остра моментна болка в долната част на корема, която осезаемо може да се определи като разстягане. Може да получавате такива болки нощем, когато се опитате да се завъртите. Напълно нормална е, отминава много бързо, особенно когата застанете в поза на колене и длани.

Киселини – стомахът се притиска от големината на матката и често предизвиква този неприятен проблем. Друга причина обаче е отделянето на специфични хормони. Забележете дали има конкретни храни, които предизвикват киселините и просто ги избягвайте. Яжте често и по малко. Чаят от копър 30 мин. Преди хранене помага да се избегне отделянето им.

Трудно задържане на урина – налягането, което матката оказва върху пикочния мехур предизвиква този проблем. При кашляне или кихане изведнъж се оказвате мокри – особенно при втора, трета и т.н. бременност. Ежедневните упражнения на Кегел помагат мускулатурата на тазовото дъно да укрепва и това предотвратява изпускането.Има няколко вариации, както и допълнителни упражнения като подготовка и за самото раждане. Зависят от голям брои специфични неща, като години, поред бременност, килограми, физиологична структора, затова е добре да се обърнете към опитен инструктор, за да ви бъдат правилно разяснени. Веднъж усвоени и започвайки да ги практикувате в много кратък срок сами ще се убедите от ползата им. Не го подценявайте! Особено за 2 или 3 поред бременност. А също така и за периода на възстановяване.

Крампи на прасците – друг неприятен проблем, дължи се на липсата на магнезии. Освен чрез храната друг ефективен метод е втриване на магнезиево олио.

Тези и дори още симптоми ще ви придружават в последните семици! Успокоявайте се с факта, че едва след няколко седмици ще получите най-голямата награда за изпитанията и усилията над които е подложено тялото и психиката ви – ще гушнете най-прекрасното бебе на света – Вашето!

През третия триместър…

Следете килограмите си, ако има драстично повишаване с повече от 1-2 кг. На месец се консултирайте с вашия лекар. Следете и хранителните нужди, които тялото ви подсказва.

Не спирайте да се движите! Това ще подпомогне кръвообращението.

Посетете набелязани от вас болници за раждането, за да се запознаете с обстановката и да направите своя избор.

Изберете педиатър, който да подкрепя вашите виждания за отглеждане на детето.

Снабдете се поне с най-необходимото за бебето за и след изписването от болницата.

Подгответе пространството за бебето в дома си – на практика или като проект.

Информирайте се за раждането – какви са етапите, какво да очаквате, какво е нормално.

Тренирайте дихателните практики и техниките за ефективно напъване.

Изгответе план за раждане – много болници вече имат публикувани на уеб станиците си такива примерни планове. Все пак за много жени има необясними и неразбираеми точки – курсовете за бременни или вашата дула, ако имате такава ще могат да разяснят и да ви помогнат да го съставите.

Пригответе чантата за болницата – не слагайте прекалено много неща – най-важното, не забравяйте документите, много вода и нещо малко за хапване, което бързо ще ви даде енергия. Още сложете чифт топли чорапи и връхна дреха.

Организирайте си фото сесия! 🙂

Планирайте ежедневието си след това – храна, домакинска работа, финанси.

Помислете за замразяване на стволови клетки.

Информирайте се какво е нормално в дните след раждането.

Научете за грижите на новороденото през първите няколко месеца и изградете ваша концепция зазтова как искате да бъде отглеждано вашето дете.

Не случайно хората казват „майка на пълен работен ден“. Информацията, която се налага да поемем преди раждането е доста, но е добре да я потърсим и осмислим, за да направим своят избор адекватно!

Рутинни прегледи при специалист

През последния триместър задължителните изслдвания са на пълна кръвна картина, урината, вагинален секрет и едно ехографско изследване. Ако всичко е в норма ще ви повикат за запис на тоновете на бебето през последните две седмици преди термина и евентуално всеки ден, ако преминете изчисления термин.

В какви ситуации да потърсим лекасрка помощ?

Непременно се сържете със специалист, ако:

– се появи кървене

– има изтичане на околоплодни води

– имате ритмични болезнени контракции

– чувствате се необичайно зле, вие ви се свят

– имате силно подпухване на краката, ръцете и лицето

Сякаш с нарастването на бременността и информацията за този уникален процес нарства! Успокоявайте се с факта, че едва след няколко седмици ще получите най-голямата награда за изпитанията и усилията над които е подложено тялото и психиката ви – ще гушнете най-прекрасното бебе на света – Вашето!

P.S.

Има още много важни неща за този период, с които ще ви запозная в следващия брой. Ако междувременно имате нужда от допълнителна информация или консултация ще се радвам да се свържете с мен.

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *