От блога

Втори триместър на бременността

1sttrimester1

Това е периодът от 13 до 28 гестационна седмица на бременността. Времето за адаптация на организма е преминало и обикновенно жената се чувства много по-добре физически и емоционално стабилна. Това са седмиците, в които бебето нарства най-бързо – всички органи са вече напълно развити, а още в началото на триместъра майката започва да усещата „пърхащото“ като пеперуда бебе вътре в себе си. Бременността е вече явна за всички околни!

Промени в тялото

В допълнение на променящите се форми на тялото много очакващи майки забелязват промени в кожата и косата си. Тези промени се дължат на завишеното производство на хормони и са абсолютно нормални. Кожата често се пигментира – по лицето могат да се появят тъмни петна, които роднините ви да използват за гадаене на пола. Все пак няма връзка между пигментацията на кожата и пола на бебето. В средата на корема се появява кафява линия обозначаваща централната ос на човешкото тяло. Всички тези кожни промени изчезват скоро след раждането. Косата често става по-здрава и лъскава, а окосмяването по тялото сякаш забавя растежа си.

Появата на стрии е друго кожно изменение, което тревожи повечето бременни. За да се избегне появата на стрии препоръчвам – приемайте достатъчно течности, ходете повече пеш, в съчетание със специализирани занятия по йога или гимнастика за бременни, плуването също е добър вариант. И не на последно място – още от началото на втория триместър започнете да втривате масажно масло, два пъти на ден в областта на бедрата, дупето, гърдите и корема. Много добър резултат дава следната смес от етерични масла: като основно масло си направете смес от – Вечерна иглика, пшеничен зародиш и бадемеово, а вътре накапете по няколко капки лавандула, нероли и розово масло. Тази малка грижа за кожата повлиява добре еластичността и, но и създава усещане за спокойствие и удовлетвореност под въздействие на ароматите.

Храненето

Ако има специфични въпроси и състояния е добре да се обърнете към специалист по хранене, за да изготви индивидуален режим за вас. В противен случай едно добре балансирано меню съдържащо от всички хранителни видове е идеалният вариант.. Добре е да наблегнете на млечните продукти или подходящ заместител, за да покриете нуждите на организма от калции. Две супени лъжици студено пресован зехтин или друг вид олио ще покрие нуждите от жизненео важните мастни киселини. Пълнозърнестите продукти съдържат желязо, цинк и висококачествени въглехидрати, които от своя страна са превенция срещу диабет. За да си набавяте достстъчно количество протеини, ето едно просто правило – яжте два пъти повече картофи, отколкото яйца (седмично), а ако ядете месо нека зеленчуците са три пъти повече от месото. Ако не ядете месо, яйца и млечни продукти ще се наложи да вземате специфични добавки. Обикновенно тялото ни подсказва, ако имаме някакви липси – появява се силно желание именно към храните, които могат да снабдят организма с липсващото. Така, че не е нужно да имате специална хранителна таблица закачена в кухнята – просто вслушвайте се в тялото си и здравия разум разбира се.

Добре е след всяко хранене да има кратка почивка последвана от разходка, това ще подпомогне освен храносмилането ви а и снабдяването на плацената и бебето с хранителни вещества и кислород.

Специализирани класове и консултации

Добре е да се обърнете към специализирани класове за бременни, които да отговарят на всичките ви въпроси свързани с бременността, да подготвят вас и партньорът ви за раждането и периода след това. Ето някои основни теми, които се усвояват в класове и консултации при нас, наред с физическата подготовка:

– неразположения през бременността и начините за справяне

– усвояване на дихателни техники

– механизъм на раждането

– дишане и позиции през различните фази на раждането

– подготовка и насоки за успешно кърмене

– ролята на бъдещия татко

– първите седмици с новороденото

Време е и да помислите за избора на болница, екип и как точно искате да протече раждането на вашето дете.

Партньорство и сексуалност

Въпросът за сексуалността често изниква – именно във втория триместър, когато жените възвръщат доброто си себеусещане често споделят, че сексуалният акт е желан и донася голямо удоволствие. От друга страна могат да възникнат психологически ограничения от страна на мъжете – някои бъдещи татковци се страхуват да не навредят на плода например.
Различни сценарии са възможни от страна и на двамата партньори, но ако бременността протича нормално и партньорите имат желание за близост един с друг, няма пречка да се възползват. Дори напротив да откриват нови начини за сближаване и интимност.

Леки неразположения

Въпреки, че методите описани тук са напълно безвредни, добре е да се консултирате със специалист за вашия конкретен случай.

Налягане в тазовото дънопоявява се в края на втория триместър, обикновенно при жени с второ или последващо дете, при не добре укрепена мускулатура. Упражненията за тазовото дъно, колкото се може по-често облекчават това състояние. Вдигането на каквито и да било тежести трябва да се сведе до минимум, както и по-голямото детенце, което все още иска да бъде носено. Друго средство, което може да подпомогне еластичността и здравината на тъканите са седящите бани с масла – в случея ползваме няколко капки смес от мирта и граниум в 1 с.л. бадемово олио, което се прибавя към водата.

Разширени венидобре е да вземете мерки своевременно, защото имат способността много бързо да се развиват. Като превенция може да ползвате следните методи:

– редовни упражнения, задължително включено повдигане на краката от лег

– контрастни душове на краката – топла-студена вода

– диетата – трябва да съдържа изобилие от фибри. Намалете животинските мазнини. Като цяло следете за добро храносмилане и редовно изхождане по голяма нужда.

– следете теглото си – наддаването не бива да е прекалено рязко, т.к. всеки килограм утежнява състоянието на разширени вени.

Има и някои хомеопатични лекарства, билки и масла, които могат да се приложат, но е необходима индивидуална консултация.

Хемороиди – подобно на методите за превенция на разширени вени прилагаме и тук.
Редовна употрена на някакъв вид растително студено пресовано олио облекчава, а също и .

мехлем, който съдържа – Хамамелис и невен. Невенът може да се ползва и под формата на отвара за хладки седящи вани.

Друга смес от ароматерапията в случея помага – лавандула, мирта, кипарис – смесват се в базово масло. От него се накапват няколко капки към сол за седяща хладна вана. Ако има силна болка – върху кубче лед увито в марля се накапва от олиото и се налага върху мястото за няколко минути.

Инфекции на пикочната система, цистититук трябва да се има предвид дали състоянието е хронично или възниква само в бременността, дали има явни симптоми или е установено от теста за урина, че има бактерии. Методите на натуропатията като цяло биха могли да бъдат съпътсвтащи, но при този вид инфекции мнението и диагнозата на лекар специалист са задължителни.

Ишиас – често се появява през втория триместър, поради нарастването на матката, бебето и неговата позиция. При поява на болка по ишиасния нерв или в областта на сакро-ишиасната кост е добре често да заставате в поза на колене и длани и нежно да раздвижвате гръбнака и ханша от тази позиция. Бели денс също е вариант. В следствие на тези движения често бебето се размества и намалява налягането и тежестта, които оказва. При тези състояния може да потърсите и мануален терапевт, но задължително изследвайте практиката му с бременни преди това.

Необходими изследвания

Ежемесечните консултации при избрания от вас специалист продължават. На тези консултации тук В България, ако не са платени ще премерят теглото ви, кръвното налягане, обиколката на корема и размерите на матката и поне веднъж за този период ще ви вземат кръв за пълна кръвна картина и изследване на урината. Ако посещавате платени консултации най-вероятно прегледът на видиеозон ще е рутинна практика. В 18-19 г.с. специалистите препоръчват фетална морфология на плода, при която могат да се открият множество аномалии включително и на сърцето. Моето лично мнение е, че това е единственото и достатъчно ехографско изследване за периода на бременността при положение, че няма отчетени никакви други рискови фактори.

В много страни, като Англия, Германия, САЩ – ехографските изследвания през бременността са сведени до 2 или 3!

Вторият триместър е лекота! Наслаждавайте му се и не спирайте да се подготвяте за голямото събитие!

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *